fallback

Най-добрите диаманти в света са на дъното на Атлантическия океан

Запасите от диаманти в земята започват да се изчерпват

10:36 | 12.11.17 г. 9

Най-добрите диаманти в света идват от морето. Изхвърлени от речното корито на могъщата Оранжева река в Южна Африка, когато динозаврите още са били живи, те са пропътували пътя чак до Атлантическия океан, който ги е полирал, като са останали само най-силните и най-добрите, пише Quartz.

Тези диаманти достигат до бреговете на днешна Намибия, създавайки най-богатия морски запас от диаманти. Прогнозира се, че териториалните води на страната имат около 80 млн. карата диаманти, а гигантът De Beers тихо изгради свои съоръжения край брега, за да се сдобие с въпросните скъпоценни камъни.

Диамантите в земята изчезват - нито един икономически изгоден нов източник не е открит в последните 20 години. Мините в Канада и Австралия могат да бъдат изчерпани в рамките на пет години, твърдят анализатори. Ботсвана, където се намира централата на De Beers, ще има наличности до 2030 г.

Bain прогнозира, че дори с богати източници като Русия и Намибия световният добив на необработени диаманти ще се свива с 2% годишно до 2030 г. Този спад би бил още по-бърз, ако не бяха подводните скъпоценни камъни.

Debmarine, съвместното предприятие на De Beers с правителството на Намибия, твърди, че 60% от местните намибийски диаманти в момента идват от морето. Същевременно прогнозира, че делът може да достигне 94%. Откакто преди 14 години започна подводният добив, 16 млн. карата са били изкарани от морето и 62 млн. карата от земята в Намибия.

Debmarine използва пет плавателни съда, оборудвани с необходимите съоръжения за изсмукване на утаеното на морското дъно. Всичко събрано преминава през филтри и рентген, за да се отделят скъпоценните камъни.

Редица други компании следват примера на Debmarine. След нея са издадени 26 лиценза за добив от морското дъно. Те са получени от фирми от различни страни за места в международните територии на Тихия океан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
fallback